onafhankelijk advies, slimmer beleggen

Novartis

18 februari 2019

H 1

Goedkoop is Novartis niet. U betaalt 15 keer de verwachte EBITDA van dit jaar, maar daar staan wel jaren van groei tegenover. De afsplitsing van Alcon zal u op basis van de huidige verwachte waarde ca. 3% aan Belgische voorheffing kosten. Voldoende reden om te verkopen en na de afsplitsing terug te kopen? Niet echt, maar u houdt er best rekening mee dat de waarde aan verkregen Alcon-aandelen (te) klein zal zijn.

Hidden asset Novartis Asset Novartis Hidden asset Novartis Asset Novartis Hidden asset Novartis Asset Novartis Hidden asset Novartis Asset Novartis

In april splitst de Zwitserse farmareus haar oog-divisie Alcon af. Een concrete datum is er nog niet, maar we blikken toch al even vooruit en overlopen de activiteiten en vooruitzichten van beide bedrijven.

In juni van vorig jaar kondigde Novartis haar intentie aan om Alcon te zullen afsplitsen. In april zal deze afsplitsing een feit zijn en noteert Alcon opnieuw op de beurs. Een herintrede, want in 2002 bracht Nestlé Alcon naar de beurs aan 33 USD om in 2011 opnieuw van de beurs te verdwijnen na de overname door Novartis aan het vijfvoudige van de koers.

Eerst Novartis

Novartis heeft drie divisies: innovatieve medicijnen, Sandoz (generische geneesmiddelen) en de oogdivisie Alcon. Het gros van de omzet en winst komt van de divisie innovatieve medicijnen. Alcon is de kleinste divisie met een omzet van 7,15 mrd. USD en de laagste marges (17,9%). Niet alleen voor Alcon, maar ook voor Sandoz zal op termijn een oplossing gezocht worden. Novartis geeft zich 18 maanden om een beslissing te nemen over dit filiaal, dat in de VS gebukt gaat onder prijsdruk.

Novartis zal zich dan ook terugplooien op de kernactiviteiten: de verkoop van innovatieve geneesmiddelen. In deze divisie rekent het bedrijf op de lancering van nieuwe medicijnen om de vooropgezette groei van 4 à 6% te kunnen realiseren. En op stijgende volumes. Op prijsverhogingen rekent men niet langer. Sinds 2016 daalden de prijzen van geneesmiddelen op voorschrift in de VS met 1%. De bedrijfswinst (6 à 9%) zou dit jaar iets meer groeien dan de omzet. Novartis gaat er vanuit dat er dit jaar nog geen generische concurrentie komt voor Gilenya (multiple sclerose), vorig jaar goed voor een omzet van 3,3 mrd. USD. Hoe dan ook moet Novartis in staat zijn om de komende jaren patentverlies op te vangen. Er zijn Cosentyx en Entresto die tegen 2023 naar een omzet van respectievelijk 5 en 4 mrd. USD kunnen. Tegen 2020 worden 10 nieuwe producten gelanceerd, waarvan AVXS 101 (nieuwe gentherapie tegen spinale spieratrofie bij baby’s, FDA beslissing in mei) met een omzetpotentieel van 2 mrd. USD en drie andere potentiële blockbusters tegen 2023. 

Goedkoop is Novartis niet. U betaalt 15 keer de verwachte EBITDA van dit jaar, maar daar staan wel jaren van groei tegenover. De afsplitsing van Alcon zal u op basis van de huidige verwachte waarde ca. 3% aan Belgische voorheffing kosten. Voldoende reden om te verkopen en na de afsplitsing terug te kopen? Niet echt, maar u houdt er best rekening mee dat de waarde aan verkregen Alcon-aandelen (te) klein zal zijn.

En Alcon?

Alcon is de nummer 1 ter wereld inzake oogverzorgingsproducten. Het bedrijf telt twee divisies: de chirurgische activiteiten (producten voor o.m. kataraktoperaties, laserchirurgie, glaucoomchirurgie, enz...) en de divisie ‘vision care’ (contactlenzen, producten tegen droge en rode ogen, enz...). In ‘surgical’ zijn Johnson & Johnson en Zeiss de belangrijkste concurrenten, maar wel op ruime afstand. In ‘vision care’ heeft Johnson & Johnson een vergelijkbare divisie (qua omzet). Cooper Vision volgt op een redelijke afstand.

Timing spin-offs

Bedrijf Afgesplitste divisie Activiteiten afgesplitste divisie Wanneer Verhouding
Novartis Alcon Oogdivisie april 1 Alcon per 5 Novartis
Atos Worldline Betalingsdochter mei 2 Worldline per 5 Atos
Naspers MultiChoice Betaaltelevisie ex 28/02 1 MultiChoice per 5 Naspers
General Electric Recht op Wabtec Spoorwegindustrie ex 26/02 0,0054 per 1 GE
DowDuPont new Dow Plastiekdivisie 1 april nog niet bekend
New Dow Corteva Landbouwdivisie 1 juni nog niet bekend

Hoe dan ook Alcon geniet van enkele megatrends. Zoals de vergrijzing van de wereldbevolking. Hierdoor zal de markt van oogverzorgingsproducten tussen 2017 en 2022 jaarlijks met 4% groeien. Ook het toenemende gebruik van mobiele apparaten zal tot die groei bijdragen. Meer mensen zullen last krijgen van myopie (bijziendheid).

Doelstellingen

Tijdens de investeerdersdag van november vorig jaar gaf het bedrijf al de middellangetermijnvooruitzichten mee. De omzet zou tot 2023 met circa 5% per jaar groeien. Een belangrijke groeimotor is ‘Dailies Total 1’-, dagelijks beschikbare contactlenzen, met een omzetpotentieel van meer dan 1 mrd. USD. Een bedrijfsmarge van 20 à 25% zou haalbaar moeten zijn tegen 2023 (17,9% in 2018). Het bedrijf belooft vanaf 2020 op regelmatige basis dividenden uit te keren. Het streeft tevens een ‘investment grade’ (kredietrating van minstens BBB-) na.

Waardering

Het is nog te vroeg om concreet zicht te krijgen welke waarde op Alcon geplakt zal worden. In juni gaf de CFO aan dat rond 22 à 23 mrd. USD zou liggen. Veel zal daaraan intussen niet veranderd zijn. Vergeleken met een beurswaarde van 227 mrd. USD voor Novartis is dat bijna 10% van de waarde dus. Dat ligt in lijn met de waardeverhoudingen wat de bedrijfswinst betreft. Alcon was in 2018 goed voor 8,9% van de courante bedrijfswinst. Alcon zou wel eens een interessant verhaal kunnen worden. Maar wacht op de concrete details van de beursgang.

Beursadvies
NOVARTIS N ZSE
H1 29/01-

Degelijke resultaten en dito vooruitzichten. Het aandeel is correct gewaardeerd. Te behouden.

Ga naar aandeelprofiel