onafhankelijk advies, slimmer beleggen
Sinds het voorjaar van 2011 goten we enkele waarderings- en selectiemethodes die we al jaren toepassen in een systematiek: de BW 4x4 strategie.
►►Klik hier en ontdek onze BW 4x4 selectiewaarden.◄◄
Vier pijlers
Een kandidaat ‘4x4’ moet in eerste instantie al aan één en liefst meerdere investeringspijlers voldoen. Hoe meer pijlers, hoe meer de investeringscase wordt ondersteund.
Aandelen die onder hun 'economische', 'echte' waarde noteren, genieten onze aandacht. Althans als zij over voldoende troeven beschikken waardoor de onderwaardering op termijn kan weggewerkt worden. Meerdere parameters komen daarbij in aanmerking. Bij holdings kijken we vooral naar de onderwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde, die we vervolgens vergelijken met de historische décote. Ter info: de gemiddelde onderwaardering van de jongste 5 jaar vindt u terug in de advieslijsten. Is de geboden korting historisch groot en hebben ook de betrokken aandelen in portefeuille veel stijgingspotentieel, dan wijst dat uiteraard op een mooie koopkans.
Voor industriële en commerciële bedrijven zijn andere parameters van belang, zoals het eigen vermogen. Deze 'boekwaarde' dient echter steeds in perspectief geplaatst te worden: een hoog cijfer impliceert niet altijd dat een bepaald aandeel koopwaardig is. Vergelijken met sectorgenoten en rekening houden met andere boekhoudkundige gegevens zoals de 'goodwill' is de boodschap. Voor cyclische bedrijven zal de markt omwille van de grote winstschommelingen veiligheidshalve een relatief grotere boekwaarde eisen. Winstgevende bedrijven met een stabiele winstgroei noteren tot soms meerdere keren hun boekwaarde.
Behalve de boekwaarde kijken we ook naar andere value-elementen zoals de waarde van het vastgoed in een bedrijf. Dat kan vergeleken worden met de marktkapitalisatie van het betrokken aandeel. Er dient eveneens nagegaan te worden in welke mate de marktwaarde van het vastgoed de aangegeven waarde in de boekhouding (jaarlijkse afschrijvingen) overschrijdt.
We kijken tevens naar andere waardevolle componenten zoals de nettokaspositie, financiële (beursgenoteerde) deelnemingen, de waarde van dochtermaatschappijen, ...
Hoogrentende aandelen zijn een aparte categorie dat een woordje uitleg behoeft. Net omdat hun dividend een belangrijke component is in de totale return voor de aandeelhouder, schommelen deze aandelen minder fors. Zij houden bijgevolg beter stand in moeilijke beurstijden, doch zullen in een haussebeweging ook wat achter blijven. Wie dus volop op een beursstijging mikt, kiest beter geen dividendwaarden. Toch verdienen zij in een uitgebalanceerde portefeuille hun plaats, zeker voor wie wat 'rust' wil inbouwen.
Enkele opmerkingen inzake dividendwaarden.
Aandelenkoersen volgen op lange termijn de winstevolutie van de betrokken bedrijven. Daarom is het belangrijk om naar bedrijven te zoeken met duurzaam mooie winstgroeivooruitzichten. Zo kunnen bepaalde bedrijven profiteren van bepaalde zogenaamde megatendensen die zich wereldwijd voordoen: zoals de vergrijzing van de bevolking, de milieuproblematiek, het energievraagstuk, de structureel stijgende voedselvraag, de activiteiten in groeilanden, ...
Uiteraard moet het rendabele groei betreffen. Dat kan op individueel bedrijfsniveau zijn (stockpicking) of zelfs een hele sector beslaan. Zo schuiven we expliciet de sector van de toeleveranciers aan de olie- en gassector naar voor. Het spreekt voor zich dat aandelen met duurzame groeiperspectieven relatief langer in de portefeuille mogen huizen, tenzij uiteraard de waardering de spuigaten uitloopt.
Onder deze pijler vallen doorgaans aandelen met een hoger dan gemiddeld risico. Dat houdt tevens in dat de geïnvesteerde bedragen per aandeel, maar ook in totaliteit, beperkt dienen te zijn. Een turnaround is een bedrijf dat vanuit een nare positie opnieuw boven water weet te komen. Kan het betrokken bedrijf bevestigen, dan weekt dit een groter dan gemiddeld stijgingspotentieel voor het aandeel los. Een turnaround kan variaties kennen. Sommige bedrijven pakken hun structurele problemen met succes aan door hun activiteiten te heroriënteren. Komaf maken met te zwaar door schulden belaste balansen, kan eveneens tot een structurele winstverbetering leiden. Uiteraard dienen voor een verbetering van de rendabiliteit de specifieke marktomstandigheden mee te zitten.
Met beloftes kan op een groot koerspotentieel worden gemikt, doch hier is wel wat meeval mee gemoeid. De grote kansen moeten immers daadwerkelijk nog gematerialiseerd worden. Als grote voorbeeld zijn er de biotechbedrijven: zij kunnen fors hoger ingeval van een succesvolle ontwikkeling van een geneesmiddel, doch kunnen ook haast waardeloos worden als er niets uit de bus komt. Ook nieuwe technologieën kunnen veel waarde creëren of alweer snel voorbijgehold zijn. Doseren is de boodschap.
Als een aandeel onder één of meerdere pijlers valt, toetsen we het vervolgens af op vier beleggingscriteria. Voldoet een aandeel aan elk van deze criteria, dan krijgt het een BW 4x4 Onderscheiding opgekleefd. Dat wil echter niet zeggen dat u geen aandelen mag kopen die niet aan de vier criteria voldoen. BW 4x4’s zijn immers schaars en duiden op een uitmuntende kwaliteit. Andere aandelen met een lager kwaliteitsgehalte kunnen ook koopwaardig zijn, maar hier zijn de risico’s om diverse redenen van een ander kaliber.
■ Waardering
We kijken na of het betrokken aandeel goedkoop is. Duur en goedkoop zijn uiteraard relatieve begrippen, zodat de waarderingen steeds gekaderd dienen te worden (bijv. context van de conjunctuurcyclus) en vergeleken met sectorgenoten. Kwantificeerbare factoren vertellen overigens niet alles, ook de kwaliteit van het management wordt onmiddellijk bij de algemene waardering van een aandeel betrokken. Elke waarderingsparameter moet geïnterpreteerd worden en heeft op zich slechts een beperkte waarde. Het is immers als op meerdere parameters goed gescoord wordt, dat de lage waardering van een aandeel blijkt.
De meest gehanteerde waarderingsparameters zijn :
►►Klik hier en verneem meer over onze waarderingscriteria.◄◄
Een aandeel mag dan al goedkoop en gezond zijn, als de vooruitzichten tegenzitten is het alsnog geen goed idee om het op te pikken. Om die vooruitzichten goed te kunnen inschatten is specifieke kennis van het bedrijf en zijn sector vereist. We kijken vooral naar bepaalde marktontwikkelingen, prijsevoluties (vraag- en aanbodsituaties), de evolutie van het orderboek, nieuwe contracten, ... En dat is voor elk bedrijf uiteraard anders. Voor een bedrijf als Nyrstar zullen we bijvoorbeeld de evolutie van de dollar (USD én AUD) en zinkprijs (maar ook goud en zilver) in de gaten houden. Commentaren van sectorgenoten over de evolutie van de marktomstandigheden zijn al eveneens belangrijk om de vooruitzichten te kunnen inschatten. Voor bedrijven onder de pijler ‘duurzame groeiers’ is het doorgaans gemakkelijker om die klus te klaren. Het is alleszins belangrijk dat het ‘momentum’ mee zit.
De gezondheid van de bedrijfsbalans is essentieel bij de risico-inschatting. Zeker in een moeilijke macro-economische omgeving kunnen te hoge schulden waardevernietigend zijn (gedwongen desinvesteringen, kapitaalverhogingen, ...). Bedrijven met geld op de bankrekening kunnen dan weer inpikken op de kansen die de markt biedt.
De schuldgraad (netto schulden versus eigen vermogen) is een van de vaak gehanteerde criteria om de gezondheid van een bedrijf te taxeren. Dit cijfer op zich zegt niet altijd alles. Sommige bedrijven/sectoren kunnen omwille van hun visibele cashflow een hogere schuldgraad aan dan andere. Schulden zijn dus ook relatief en te ‘kaderen’. We zijn ook geïnteresseerd wat de verhouding is tussen de cashflow en de schulden. En hoe dat de schuldenstructuur er uit ziet: wanneer vervallen de schulden en welke intresten worden aangerekend? Zijn er bankconvenanten, en zo ja dewelke? Zijn er activa die snel ten gelde gemaakt kunnen worden? In welke munten werden de schulden aangegaan.
U merkt dat de ontleding van de financiële gezondheid van een bedrijf geen sinecure is, maar alleszins wel broodnodig. Om een BW 4x4 Onderscheiding te kunnen krijgen, mag de balans hoe dan ook geen (potentiële) belemmering zijn.
Beleggen is een kwestie van keuzes maken. Vandaar dat u beter uw peilen richt op aandelen waarvoor zogenaamde koerstriggers aanwezig zijn: elementen die in de komende weken/maanden een hogere beurskoers kunnen in gang zetten. Die kunnen van allerhande oorsprong zijn. De start van een inkoopprogramma van eigen aandelen is alvast een plausibele trigger, omdat het vaak duidt op een onderwaardering van het aandeel op de beurs en voor een daadwerkelijke vraag naar het aandeel zorgt. Een lage waardering kan in combinatie met een consolidatietrend in de betrokken sector voor een speculatief overnametintje zorgen. Fusies en overnames zijn sterke potentiële koerstriggers, doch hiermee is altijd wel wat geluk gemoeid. Maar factoren zoals de (evolutie van de) free float en de aandeelhoudersstructuur kunnen de kansen optimaliseren. Triggers zijn mogelijk te vinden in de nieuwsflow van een bedrijf (data publicatie cijfers belangrijk), eventuele indexopnames, afsplitsingen die aandeelhouderswaarde bloot leggen, couponuitkeringen, ...
En vergeet ook de kracht van technische analyse niet: bepaalde koerspatronen kunnen een koersuitbraak of -versnelling aankondigen. Meer details over technische analyse vindt u op de website.
►►Klik hier en ontdek de verschillende koerstriggers.◄◄
De verstrekte informatie steunt op betrouwbare bronnen en zorgvuldige analyse. "Beurswijzer" kan geenszins aansprakelijk worden gesteld voor gederfde winst of verlies n.a.v. de verstrekte informatie of het gebruik ervan.
Copyright © 2021